Veelgestelde vragen
Uitgebreide antwoorden
Moet ik geloven in vorige levens voor deze therapievorm?
Alles begint met je er een voorstelling van kunnen maken: als we ons niet hadden kunnen voorstellen dat een mens kan vliegen waren er ook geen vliegtuigen uitgevonden. Dat geld ook voor transpersoonlijke regressietherapie: je hoeft niet te geloven in vorige levens, maar het is wel handig dat je het je voor kunt stellen en dat je beelden die komen serieus wilt nemen. Of het DE waarheid is laten we in het midden. Belangrijker is dat het je helpt bij de dingen waar je NU tegen aan loopt en aan wilt werken.
Heeft het wel zin om te graven in het verleden? Ik heb al zoveel terug gekeken, maar dat heeft allemaal weinig veranderd.
Het doel van een sessie is niet: ervaringen uit het verleden ophalen. Het doel is: je problemen van nu oplossen. Daarvoor gaan we inderdaad terug naar de oorzaak van een probleem, het moment in het verleden waarop het is ontstaan. Soms komen we terecht in situaties die je al kent en mogelijk eerder hebt besproken in therapieën. In dat geval zijn er vaak belangrijke details of delen die je over het hoofd hebt gezien, die je nog niet kent. En juist dat zorgt er vaak voor dat je het verleden niet los kunt laten. Na een goede sessie kun je dit wel loslaten. Hoe dan?
We halen niet “zomaar” ervaringen uit het verleden op, we zoeken heel gericht naar de momenten waarop iets vast is gaan zitten waardoor het nu nog steeds doorwerkt in je huidige leven.
Door dit moment of deze momenten opnieuw te beleven kun je het alsnog verwerken. Je krijgt inzicht in wat er precies is gebeurt, waarom je daarin bent blijven steken en ook in hoe dit heeft doorgewerkt in je huidige leven. Dat lost vaak al heel veel op.
Door daarnaast ook nog het nodige energiewerk te doen in een sessie blijf je niet hangen in het verleden. Energiewerk? Ja, kort gezegd betekent energiewerk dat je je eigen krachten en kwaliteiten (die je bent kwijtgeraakt tijdens een traumatische ervaring) terug haalt.
Deze combinatie zorgt ervoor dat transpersoonlijke regressietherapie niet alleen maar “graven in het verleden is”, maar ook echt zorgt voor resultaat in het nu.
It’s the wound where the light get’s in . Rumi.
Traumatiseer je iemand niet opnieuw door herbeleving?
Misschien wel één van de meest gestelde vragen. Ik heb gemerkt dat veel mensen, die niet goed bekend zijn met regressietherapie, bij deze therapie het beeld hebben van hysterische sessies die meer kapot maken dan oplossen. Soms zijn deze beelden ontstaan door eigen ervaring met heftige herbelevingen die niet goed werden begeleid en soms hebben ze verhalen van anderen gehoord of iets op tv gezien wat heeft gezorgd voor deze negatieve beeldvorming.
Een sessie bij een ervaren en goed opgeleide regressietherapeut traumatiseert echter niet opnieuw, maar zorgt er juist voor dat een traumatische ervaring niet meer negatief doorwerkt in je huidige leven. En ja, een herbeleving tijdens een sessie kan zeker heftig zijn. Je kunt beelden zien, emoties voelen, fysieke pijn, maar het is nooit zo heftig als in het echt en de therapeut begeleid je hier goed bij en heeft verschillende technieken om je hier veilig doorheen te laten gaan. Daarnaast is herbeleven slechts 1 fase in een sessie.